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Technical Bulletin #18-008 
November 2018 / 2017 OFC 
 

Pharmacies and the Use of Key Boxes 

 

 Referenced Codes and Standards: R.C. § 4729.27 
 R.C. § 4729.55(B) 
 OAC § 1301:7-7-5(F)(1); OFC § 506.1 
 OAC § 4729-9-11(A)(2)(d) 
 OAC § 4729-9-11(A)(3) 
  

The Ohio Department of Commerce, Division of State Fire Marshal (SFM) has been asked if 
Ohio Fire Code (OFC) provisions allow fire code officials to require the installation of key boxes 
at pharmacy locations.  Although the OFC does allow fire code officials to require the installation 
of key boxes at certain locations, the answer to whether or not they can be required for a building 
that contains a pharmacy depends on how the pharmacy is physically set up. 

OFC section 506 does provide in part: 

506.1 Where required. Where access to or within a structure or an area is 
restricted because of secured openings or where immediate access is necessary 
for life-saving or fire-fighting purposes, the fire code official is authorized to require 
a key box to be installed in an approved location.  

However, other Ohio statutory requirements set forth rules specifically regarding pharmacies and 
how they must be secured. 

 The Ohio Revised Code (R.C.) states that a pharmacist “shall be personally in full and actual 
charge of the pharmacy” and, for licensure purposes, must demonstrate that they will “maintain 
supervision and control over the possession and custody of dangerous drugs.”  See R.C. sections 
4729.27 and 4729.55(B), respectively.  The Ohio Administrative Code (OAC) provides that “only 
a pharmacist may have access to the prescription department or stock of dangerous drugs or 
assume responsibility for the security of dangerous drugs.”  See OAC section 4729-9-11(A)(2)(d).  
The OAC further states that “no person may be within the physical confines of the area designated 
for the dispensing, compounding, and storage of dangerous drugs unless under the personal 
supervision of a pharmacist.”  OAC section 4729-9-11(A)(3). 

These provisions clearly state that a pharmacist must be in actual control of the location at all 
times and that only the pharmacist can have access to the area in a pharmacy where dangerous 
drugs are stored or kept.  There are no exceptions to these provisions for emergency response 
personnel.  Therefore, even though the OFC states that fire code officials are authorized to require 
a key box to be installed to gain entry to secured locations for life-saving and fire-fighting 
purposes, the OFC cannot be construed in a way that would frustrate the more specific security 
requirements for pharmacy locations.   



 

Page 2 of 4 

 

If keys were placed in a key box and fire officials could use those keys to access the pharmacy 
or that portion of the pharmacy where the dangerous drugs are kept, the intent and purpose of 
the above pharmacy security provisions would be circumvented.  This is not permissible. For 
example, if a pharmacy is located in a freestanding building that contains only the pharmacy, a 
key box could not be required since access would give fire officials access to that portion of the 
pharmacy that must be secured and that must be controlled by the pharmacist.  This is particularly 
true because such access would generally be for a time when the pharmacist would not be on 
the premises.  Likewise, if a pharmacy is located in a strip-mall with its own dedicated entrance, 
the fire code official could not require a key box for access to the pharmacy. 

However, if a pharmacy is located within a portion of a larger occupancy, a key box could be 
required for access to the larger occupancy itself.  But, that portion of the store where the 
pharmacy is located and dangerous drugs are stored would still need to remain separately 
secured.  For example, many grocery stores and superstores, such as Kroger, Walmart, Meijer, 
Walgreens, CVS, etc. have pharmacy areas inside the store.  In these types of locations, the fire 
code official could require a key box on the outside of the store (i.e., for access into the Kroger or 
the Meijer, etc.).  In this instance, though, the pharmacy/pharmacy area where dangerous drugs 
are stored would have to remain locked and secured from entry even by first responders.  The 
fire code official cannot require keys or access to that portion of the store that constitutes the 
pharmacy.  Key box access to that separately secured part of the premises that houses the 
pharmacy would not be allowed. 

To reiterate, if a pharmacy is located within a portion of a larger store, OFC provisions do 
permit a fire code official to require the use of a key box on the exterior building for the storage of 
keys that will allow general entry to the store itself.  However, the fire code official cannot require 
a key box for or keys to the pharmacy area within that store.  Likewise, the fire code official cannot 
require a key box for or keys to a pharmacy when the pharmacy is located in its own dedicated 
occupancy or structure. 

 

 
 
For additional resources on this topic, please contact the State Board of Pharmacy 

(https://www.pharmacy.ohio.gov/contact) or see their September 28, 2018 guidance document 
entitled “Use of Key Boxes by First Responders to Obtain Access to a Pharmacy”, which can 
be found via the following link: 

 
https://www.pharmacy.ohio.gov/Documents/Pubs/Special/KeyBoxes/Use%20of%20Key%20
Boxes%20by%20First%20Responders%20to%20Obtain%20Access%20to%20a%20Pharm
acy.pdf  

 

  

 

This Technical Bulletin is intended only as an informational tool. Affected individuals and code enforcement officials 
should consult their legal advisor to determine specific requirements, their applicability, and courses of action that 
should be taken to ensure compliance with all applicable requirements and standards. 
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OHIO REVISED CODE 
 

CHAPTER 4729: PHARMACISTS; DANGEROUS 
DRUGS 

 
Sec. 4729.27 Pharmacist must be in full and actual 
charge of pharmacy. 

 
A person not a pharmacist, who owns, manages, or conducts a 
pharmacy, shall employ a pharmacist to be in full and actual 
charge of such pharmacy. Any pharmacist who owns, manages, 

or conducts a pharmacy shall be personally in full and actual 
charge of the pharmacy, or shall employ another pharmacist to be 
in full and actual charge of the pharmacy. 

 
Sec. 4729.55 Terminal distributor license requirements. 

 
No license shall be issued to an applicant for licensure as a 
terminal distributor of dangerous drugs unless the applicant has 
furnished satisfactory proof to the state board of pharmacy that: 

 
(B) A pharmacist, licensed health professional authorized to 
prescribe drugs, animal shelter licensed with the state board of 
pharmacy under section 4729.531 of the Revised Code, or a 
laboratory as defined in section 3719.01 of the Revised Code 

will maintain supervision and control over the possession and 
custody of dangerous drugs that may be acquired by or on 
behalf of the applicant. 

 
OHIO ADMINISTRATIVE CODE 

 
Chapter 1301:7-7 Division of State Fire Marshal - Ohio 
Fire Code 

 
1301:7-7-05 Fire Service Features 

Sec. 506 Key Boxes 
 
506.1 Where required. Where access to or within a structure or 
an area is restricted because of secured openings or where 
immediate access is necessary for life-saving or fire-fighting 
purposes, the fire code official is authorized to require a key box 
to be installed in an approved location. The key box shall be of an 
approved type listed in accordance with UL 1037 as listed in rule 
1301:7-7-80 of the Administrative Code, and shall contain keys 
to gain necessary access as required by the fire code official.  

 

Chapter 4729-9 State Board of Pharmacy - Dangerous 
Drugs 

 
Sec. 4729-9-11 Security and control of dangerous drugs. 

 
A pharmacist, prescriber, and responsible person pursuant to rule 
4729-5-11 of the Administrative Code shall provide supervision 
and control of dangerous drugs as required in division (B) of 
section 4729.55 of the Revised Code, and adequate safeguards to 
ensure that dangerous drugs are being distributed in accordance 

with all state and federal laws as required in section 4729.55 of 
the Revised Code, by the following procedures: 

 
(A) In a pharmacy:  

 
(1) Except as provided in paragraph (A)(2) of this rule, a 
pharmacist shall provide personal supervision of the 
dangerous drugs, exempt narcotics, hypodermics, poisons, 
D.E.A. controlled substance order forms, all records relating 
to the distribution of dangerous drugs, except where the 
board has granted a permission for such records to be stored 
at a secure off-site location pursuant to rules 4729-9-14 and 
4729-9-22 of the Administrative Code, at all times in order 
to deter and detect theft or diversion; 
 
(2) Whenever personal supervision of the dangerous drugs is 
not provided by a pharmacist, physical or electronic security 
of the dangerous drugs must be provided according to the 
following requirements:  
 

(a) The prescription department or stock of dangerous 
drugs must be secured by either a physical barrier with 
suitable locks and/or an electronic barrier to detect entry 
at a time the pharmacist is not present. Such a barrier, 
before being put into use, must be approved by the state 
board of pharmacy.  
 
(b) The prescription department must contain all 
dangerous drugs, exempt narcotics, hypodermics, 
poisons, D.E.A. controlled substance order forms, all 
records relating to the distribution of dangerous drugs 
except where the board has granted a permission for such 
records to be stored at a secure off-site location pursuant 
to rules 4729-9-14 and 4729-9-22 of the Administrative 
Code, and every other item or product that requires the 
personal supervision or sale by a pharmacist.  
 
(c) No item, product, record, or equipment that must be 
accessible to anyone other than a pharmacist may be 
stored in the prescription department.  
 
(d) Except as provided in rule 4729-17-03 of the 
Administrative Code, only a pharmacist may have access 
to the prescription department or stock of dangerous drugs 
or assume responsibility for the security of dangerous 
drugs, exempt narcotics, hypodermics, poisons, and any 
other item or product that requires the personal 
supervision or sale by a pharmacist.  

 
(e) No prescription, dangerous drug, exempt narcotic, 
hypodermic, nor any other item or product that requires the 
personal supervision or sale by a pharmacist may be sold, 
given away, or disposed of at any time the prescription 
department is closed.  
 
(f) New or refill prescription orders may be deposited into a 
secured area within the building where the pharmacy is 
located when a pharmacist is not present. Only a pharmacist 
may have access to this secured area.  
 
(g) If a pharmacy utilizes a board approved delivery system 
that securely stores and releases a dispensed prescription 



 

Page 4 of 4 

 

drug to a patient the pharmacy must be open for business and 
a pharmacist must be physically present and available for 
consultation, unless otherwise authorized by the board.  
 
(h) Any designated area outside the prescription department 
at the location licensed as a terminal distributor of dangerous 
drugs intending to be used for the storage of dangerous 
drugs, D.E.A. controlled substance order forms, exempt 
narcotics, hypodermics, poisons, records relating to the 
distribution of dangerous drugs except where the board has 
granted a permission for such records to be stored at a secure 
off-site location pursuant to rules 4729-9-14 and 4729-9-22 
of the Administrative Code, and every other item or product 
that requires the personal supervision or sale by a pharmacist 
shall meet the following requirements:  
 

(i) The designated area shall be secured by either a 
physical barrier with suitable locks and/or an electronic 
barrier to detect unauthorized entry. Such a barrier, before 
being put into use, must be approved by the state board of 
pharmacy.  
 
(ii) No item, product, record, or equipment that must be 
accessible to anyone other than a pharmacist may be 
stored in the designated area, unless authorized by the 
board of pharmacy.  
 
(iii) Authorized personnel may have access if there is on-
site supervision by a pharmacist.  

 
(3) Areas designated for the dispensing, compounding, and 
storage of dangerous drugs shall meet the security 
requirements in rule 4729-9-05 of the Administrative Code. 
No person may be within the physical confines of the area 
designated for the dispensing, compounding, and storage of 
dangerous drugs unless under the personal supervision of a 
pharmacist.  
 
(B) In other terminal distributors of dangerous drugs, 
including but not limited to, emergency medical services 
pursuant to division (C) of section 4729.54 of the Revised 
Code, first-aid departments pursuant to rule 4729-9-03 of the 
Administrative Code, approved laboratories pursuant to 
paragraph (D) of rule 4729-13-01 of the Administrative 
Code, and animal shelters pursuant to paragraph (A) of rule 
4729-14-01 of the Administrative Code, shall comply with 
all of the following:  
 

(1) Dangerous drugs, exempt narcotics, uncompleted 
prescription blank(s) used for writing a prescription, 
D.E.A. controlled substance order forms, hypodermics 
and poisons must be stored in an area secured by either a 
physical barrier with suitable locks, which may include a 
substantially constructed cabinet, and/or an electronic 
barrier to deter and detect unauthorized access;  
 
(2) All records relating to the dispensing, distribution, 
personal furnishing and sale of dangerous drugs shall be 
maintained on-site under appropriate supervision and 
control to restrict unauthorized access.  
 

(3) Paragraph (B)(1) of this rule does not apply to 
hypodermics at veterinary facilities if all of the following 
conditions are met:  

 
(a) During non-business hours, hypodermics shall be 
stored in an area secured by a physical barrier with 
suitable locks, which may include a substantially 
constructed cabinet, and/or an electronic barrier to deter 
and detect unauthorized access;  
 
(b) During normal business hours, hypodermics shall 
not be stored in areas where members of the public are 
not supervised by individuals authorized to administer 
injections.  

 
(C) A pharmacist, prescriber, or responsible person for a 
terminal distributor of dangerous drugs license pursuant to 
rule 4729-5-11 of the Administrative Code who has signed 
as being responsible for a terminal distributor of dangerous 
drugs license is responsible to monitor for suspicious orders, 
unusual usage, or questionable disposition of dangerous 
drugs.  
 
(D) All areas where dangerous drugs and devices are stored 
shall be dry, well-lighted, well-ventilated, and maintained in 
a clean and orderly condition. Storage areas shall be 
maintained at temperatures which will ensure the integrity of 
the drugs prior to their use as stipulated by the USP/NF 
and/or the manufacturer's or distributor's labeling unless 
otherwise directed by the board. Records relating to the 
distribution of dangerous drugs shall be maintained in a 
secure manner that ensures the integrity of the information.  
 
(E) Only individuals authorized under state laws or rules 
shall have unsupervised access to dangerous drugs. 

 


